Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer kan ik een kitten ontvlooien of ontvlooien bij mijn pup? Hoe herken je vlooien? Wij zetten de vragen en antwoorden op een rij!

Je kunt het beste dagelijks controleren op vlooien en teken, zeker nadat je huisdier buiten is geweest. Vlooien kunnen gemakkelijk buitenshuis overleven, vooral gedurende de warmere maanden. Teken komen het meest voor in bosrijke gebieden, parken of hoog gras dus is het belangrijk om je huisdier te controleren als hij daar is geweest.

Na behandeling moet je 48 uur wachten voordat je je huisdier kunt wassen. Het wassen en baden van je huisdier voor de behandeling heeft geen invloed op de effectiviteit van het product, zolang de vacht en huid van je huisdier helemaal droog is. Omdat je zeker wilt weten dat de huid helemaal droog is raden we aan om de dag voor de behandeling ook niet te wassen.

De onvolwassen stadia van de vlo, vooral de poppen, kunnen langere tijd overleven, soms wel tot een jaar lang binnenshuis. De poppen komen onder de juiste omstandigheden uit en de volwassen vlo kan dan op je huisdier springen. Teken komen niet vaak binnenshuis voor, maar kunnen maandenlang buiten overleven terwijl ze wachten op een geschikte gastheer. Eenmaal vastgehecht op een onbehandeld dier, kunnen teken tot wel 10 dagen bloed zuigen.

 

De plek van toediening moet volledig zijn opgedroogd. Het is aan te raden om in de vroege avond te behandelen en niet overdag. Ook is slapen met een pas behandeld dier niet aan te raden.

Vlooien kunnen ook mensen bijten (meestal rondom de enkels) en in sommige gevallen leidt dit tot allergische reacties. Teken kunnen ook mensen bijten en mogelijk de ziekte van Lyme overbrengen. Je doet er dus goed aan om na een wandeling niet alleen je huisdier te controleren op vlooien en teken, maar ook jezelf.

Als gebruik plaatsvindt volgens de bijsluiter, zijn Frontline-producten veilig om te gebruiken voor zowel mens als dier. Vermijd contact met de vloeistof via de vingers. Mocht dit toch gebeuren, was dan je handen met zeep en water.

Behandel alle honden elke 4 tot 8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen. Als je ook specifiek tegen teken behandelt, dan kun je het beste elke 4 weken behandelen gedurende het hele jaar.

Als je nog steeds vlooien ziet op je hond of kat na behandeling, zou je kunnen denken dat Frontline niet werkt. Dit is echter niet het geval. De vlooien die je ziet op je dier vormen een klein gedeelte van het probleem. Zo’n 95% van de vlooiencyclus (eieren, larven en poppen) speelt zich af in de omgeving van je huisdier. Nieuwe vlooien kunnen op elk moment op je dier springen. Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen.

Ja. Met de centrale verwarming aan in huis, kunnen vlooien het hele jaar door voor problemen zorgen.

Het is aan te raden om je huisdier te beschermen als je naar het buitenland reist. Het is afhankelijk van waar je naar toe gaat, waartegen je je huisdier moet beschermen. Controleer je hond of kat regelmatig op teken en verwijder de teek als je er één ziet. Check ook voordat je teruggaat of je huisdier beschermd is, zodat je geen buitenlandse tekensoorten meeneemt naar huis. Voor meer informatie over tekenrisico’s kijk je op de website: www.fleatickrisk.com

Elke 4 weken. Teken zijn ook actief in de wat koudere maanden, dus het hele jaar door behandelen is belangrijk. Frontline-producten weren teken niet af, maar doden ze doorgaans binnen 48 uur. Het kan zijn dat je dus toch nog een teek aantreft op je huisdier na de behandeling. Dode teken vallen vaak vanzelf van het dier af, maar toch kan er een teek of een deel ervan achterblijven. Dit kan voor irritatie, jeuk of een ontsteking zorgen. Haal deze resten daarom zo snel mogelijk van je huisdier af.

 • Behandel al je huisdieren met een geschikt middel: elke 4 weken en tenminste 3 maanden achter elkaar.
 • Gebruik bij ernstige besmettingen eerst een omgevingsspray met een Insect Growth Regulator erin.
 • Stofzuig vaker dan gebruikelijk.
 • Laat je behandelde huisdier overal in huis toe, zo functioneert hij als een soort levende stofzuiger die nieuwe vlooien doodt voordat ze eitjes kunnen leggen. 
 • Was alles waar je huisdier op ligt op tenminste 60 °C, zodat de eitjes en larven worden gedood.

Nee. Zelfs een klein aantal vlooien op je huisdier kan al snel een vlooienbesmetting veroorzaken (één volwassen vlo kan per dag tot wel 50 eitjes leggen). Zelfs een huisdier dat slechts zelden naar buiten gaat, kan besmet raken. Het is daarom belangrijk ook deze huisdieren preventief te behandelen.

Een vlo die in aanraking komt met fipronil wordt, voordat hij doodgaat, hyperactief en kan je huisdier irriteren. Het krabben kan ook veroorzaakt worden door een ander probleem, bijvoorbeeld een huidaandoening. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Frontline Combo heeft een werkzame stof die Frontline Spot On niet bevat: (S)-methopreen. Deze stof verhindert de ontwikkeling van vlooieneitjes, -larven en -poppen. In Frontline Spot On zit enkel fipronil. Deze stof doodt alleen volwassen parasieten op je huisdier. Frontline Combo bevat beide stoffen en heeft naast de werking op je huisdier ook een werking in de omgeving. 

Ja. Sommige huisdieren wassen zichzelf vaker dan anderen en daardoor is het mogelijk om verschil in het aantal vlooien te zien. Als je slechts één dier behandelt, kunnen reeds in de omgeving aanwezige eitjes, larven en poppen ook voor een besmetting zorgen bij de andere dieren.

Zodra je de haren opzij hebt geduwd (tussen de schouderbladen), zodat de huid goed zichtbaar is, is het geen probleem om de pipet deels tussen de schouderbladen en deels boven de schouderbladen (2 of 3 cm verder richting de kop) te verspreiden over de huid. Bij katten kun je het product zelfs beter ruim voor de schouderbladen aanbrengen. Het is belangrijk dat je het product niet toedient op een plek waar je huisdier het op kan likken, bijvoorbeeld op de rug of bij de staart.

In principe kan elke kat behandeld worden met 1 pipet, maar neem contact met ons op als je kat zwaarder is dan 8 kilo.

Bij honden die zwaarder zijn dan 60 kilo, heb je meerdere Frontline pipetten nodig. Gebruik voor honden met een lichaamsgewicht tussen 60 en 80 kilo 1 pipet Frontline Combo Hond XL en 1 pipet Frontline Combo Hond M. Als je te weinig toedient, dan kan de werkzame stof zich niet overal over het lichaam verspreiden, waardoor het voorkomt dat je hond of kat nog steeds last kan hebben van vlooien en of teken.

Nee. Het is wel van belang om alle huisdieren in je huishouden te behandelen, het beste tegelijkertijd. Onbehandelde huisdieren kunnen vlooien en teken oplopen, waardoor alsnog een vlooienbesmetting binnenshuis kan ontstaan.

Elk huisdier krijgt in zijn leven weleens te maken met vlooien. Een groot deel van de baasjes heeft alleen niet door dat hun huisdier besmet is. Honden en katten kunnen vlooien oplopen in de tuin, het park of in een besmet huis. Signalen van een vlooienbesmetting zijn onder andere (meer dan gewoon) bijten of krabben, geïrriteerde huid of haarverlies. Vlooien of vlooienpoepjes kun je ook aantreffen op of in de vacht van je huisdier.

Ja. Frontline Combo en Frontline Spot On kunnen gebruikt worden voor elk ras.

Los van de hinder die vlooien bij je huisdier veroorzaken, kunnen vlooien ook lintwormen overbrengen (want een deel van deze levenscyclus speelt zich af in de vlooien), de kattenkrabziekte veroorzaken en huidontstekingen veroorzaken wanneer de huid beschadigd is door het krabben. Ook kunnen hevige vlooienbesmettingen bij puppy’s en kittens zorgen voor bloedarmoede. Huisdieren die een vlooienallergie hebben, ervaren op hun beurt ernstige jeuk en irritatie, zelfs met een klein aantal vlooien

Je kunt je kitten ontvlooien als hij 1 kilo weegt en minimaal 8 weken is. Ontvlooien van je pup doe je bij 2 kilo en minimaal 8 weken. 

Teken veroorzaken jeuk en irritatie rondom de plek van aanhechting. Teken voeden zich met het bloed van de gastheer en bij ernstige besmettingen kan dit leiden tot bloedarmoede. Teken zijn na muggen de grootste overbrengers van ziektes op dier of mens. Teken kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen.

Frontline Combo en Frontline Spot On werken door contact. Dit betekent dat vlooien en teken die in contact komen met de behandelde huid van je huisdier, doodgaan. Voordat ze doodgaan, kunnen ze je huisdier bijten of zich aanhechten.

Teken zijn uitwendige parasieten en lid van de arachnide-familie (spinachtigen/geleedpotigen). Zij kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Vlooien zijn ook uitwendige parasieten, maar behoren tot de familie van de insecten. Vlooien kunnen allergieën veroorzaken en ziektes overbrengen zoals de kattenkrabziekte en lintwormen. Ook mensen kunnen besmet raken met de lintworm wanneer zij per ongeluk een besmette vlo binnen krijgen.

Frontline Combo en Frontline Spot On bevatten de werkzame stof fipronil. Nadat het product is toegediend, verspreidt dit zich over de huid van je hond of kat. Vlooien en teken die in contact komen met de huid worden gedood. Frontline Combo bevat ook (S)-methopreen. Daardoor worden niet alleen vlooien en teken uitgeschakeld, maar wordt ook de vorming van nieuwe poppen tegengegaan.

Naarmate huisdieren ouder worden, worden ze minder soepel en krijgen ze moeite met bewegen. Sommige rassen zijn extra gevoelig voor gewrichtsproblemen zoals heup- of elleboogdysplasie en artrose. Signalen waar je op kunt letten, zijn:

 • Moeite met in de auto/op een stoel springen of traplopen.
 • Mank lopen of stijfheid.
 • Niet willen spelen.
 • Minder wassen of juist veel likken aan gewrichten.
 • Verandering in temperament.
   

Naast het geven van Seraquin Omega, kun je de volgende tips volgen:

 • Houd het gewicht van je huisdier in de gaten.
 • Geef je hond of kat geregeld matig-intensieve beweging om sterke spieren op te bouwen en om aangetaste gewrichten te stabiliseren.
 • Zorg voor een aangepaste leefomgeving met een zachte, warme slaapplek, voorzie in hellingen in plaats van trappen en zorg dat het water en voer makkelijk bereikbaar is.
 • Vermoed je dat je huisdier pijn heeft? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Er zijn dieren die kampen met aanhoudende diarree. Door onderstaande tips te volgen kunnen vervelende gevallen van diarree in veel situaties vermeden worden:

 • Bezoek met regelmaat je dierenarts voor een algemene gezondheidscheck en vaccinaties. 
 • Ontworm je huisdier regelmatig. 
 • Vermijd inname van afval of stilstaand water. 
 • Vermijd plotselinge dieetveranderingen. Introduceer veranderingen geleidelijk, zodat het lichaam tijd krijgt zich aan te passen. 
   
 • Het eten van ongewone voorwerpen (afval), bedorven voedsel of het drinken van besmet water (plassen).
 • Dieetaanpassingen of voedselintolerantie.
 • Parasieten, zoals spoelwormen en Giardia.
 • Stress.
 • Infecties veroorzaakt door virussen.
 • Orgaan- of metabolismeafwijkingen (nier- of leverziekte, schildklieraandoeningen).
 • Chronische darmontsteking.
 • Medicatie (bv. antibiotica).
 • Tumoren.
   

Gewoonlijk resulteert diarree in een verlies van vocht, mineralen en voedingsstoffen. Het lichaam kan het vochtverlies compenseren door meer vocht in te nemen. Dit is wel afhankelijk van de mate van de diarree. Diarree verzwakt de in de darm voorkomende natuurlijke bacteriën, die een belangrijke rol vervullen:

 • Ondersteuning van de verteringsprocessen.
 • Verdediging tegen ziekteverwekkende bacteriën.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem van de darm.
 • Behoud van de darmbarrière.